Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nové formy potravinových trhů v městě Brně
Plencnerová, Kateřina
Záměrem bakalářské práce je přispět k poznání alternativních potravinových sítí na území České republiky. Práce se konkrétně zaměřuje na potravinový trh FoodPark a podstatné souvislosti jeho vzniku a vývoje. V práci jsou vymezeny hlavní znaky této formy trhu společně s identifikací zapojených aktérů. Na základě provedených polostrukturovaných rozhovorů byly analyzovány a hodnoceny motivy, nutné předpoklady a potenciální přínosy a rizika vyplývající ze zapojení prodejců v rámci FoodParku. Tato analýza byla i podpořena uskutečněným pozorováním na konkrétních trzích. FoodPark se po svém založení stal jedním z pravidelných potravinových trhů v městě Brně a nabízí možnost realizovat svoji produkci rozmanitému okruhu výrobců. Jeho hlavní přínos však prodejci spatřují především v možnosti reklamy, propagace a zvyšování povědomí o jejich produktech.
Zrychlená společnost a hnutí Slow Movement
ŠITNEROVÁ, Simona
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na fenomén zrychlené společnosti a globální myšlenkové hnutí Slow Movement, coby reakci na tento společenský trend posledních staletí. Autorka nejprve popisuje historický vývoj společenského zrychlování a jeho dopady na lidstvo i životní prostředí, které, jak zjišťuje, jsou často výrazně negativní. Následně jsou ve studii popsány historické i kulturní rozdíly v lidském vnímání času a odlišnosti v tempu života vybraných států a národů světa. Dále je ve studii zaměřena pozornost na první tendence ke zpomalení, které se začaly ve společnosti objevovat již v době moderní, a ve větší míře se prosadily v době postmoderní. Hlavní část práce představuje globální hnutí Slow Movement, okolnosti jeho vzniku, vývoj v čase, a hlavní ideje celého sledovaného konceptu. Skrze detailnější deskripci jednotlivých tematických odnoží pomalého hnutí jsou dále prezentovány konkrétní způsoby a návody na realizaci života v souladu s pomalou filozofií. Závěrem jsou shrnuty hlavní zjištění a poznatky, kterých bylo ve studii dosaženo, vysloveny náměty pro budoucí výzkum, a uvedeno krátké zamyšlení ohledně perspektiv možného budoucího úspěchu a dalšího rozšíření myšlenek hnutí Slow Movement.
Moderní přístupy a koncepce k plánování rozvoje měst
Kostelecká, Lenka ; Khendriche Trhlínová, Zuzana (vedoucí práce) ; Kouřilová, Jana (oponent)
Práce se zaměřuje na představení vybraných iniciativ reagujících na změnu společenských hodnot probíhající u obyvatel vyspělých regionů světa v reakci na prohlubující se sociokulturní a ekonomické vazby mezi regiony a městy v kontextu globalizace a světové integrace. V práci jsou rozebrány podmínky, za kterých mohou tyto iniciativy být úspěšně implementovány do rozvoje měst. Následně jsou tyto podmínky rozebrány v kontextu prostředí českých měst. Hlavním cílem práce je zhodnocení podmínek pro implementaci zmíněných nových iniciativ v rozvoji obcí a měst s důrazem na prostředí České republiky. V České republice dochází k viditelnému posunu ve změně společenských hodnot, který je však charakteristický svou hédonickou povahou. Obecně jsou v českém prostředí do jisté míry splněny všechny předpoklady pro fungování hnutí s ohledem na regionální rozdílnosti. Některá hnutí již také byla úspěšně implementována. Do budoucna lze tedy předpokládat další využití hnutí v rozvoji měst.
Slow Food jako moderní trend v českém potravinářství a gastronomii
MAŠKOVÁ, Iveta
Kvalita a původ potravin jsou témata, která aktuálně velmi rezonují nejen v české společnosti, ale i celosvětově. Kvalitní potraviny a pokrmy, ochrana životního prostředí a zejména pak zachování regionálních odlišností jsou klíčové myšlenky hnutí zvaného Slow Food.Podstatou tohoto hnutí je vnímání gastronomie jako fenoménu, který podporuje národní a lokální svébytnost, ochranu životního prostředí a kulturu stolování. Pojem Slow Food znamená také vědomý a odpovědný výběr potravin spotřebiteli a přípravu kvalitních pokrmů v domácnosti i v gastronomických zařízeních. Diplomová práce popisuje historii a základní myšlenky organizace Slow Food a zaměřuje se na současný vliv tohoto hnutí na dění v České republice. Práce dále přibližuje, jak se hnutí Slow Food staví k aktuálním tématům zemědělské politiky, jakými jsou např. společná zemědělská politika Evropské unie, biodiverzita či pěstování geneticky modifikovaných plodin. Práce rovněž obsahuje metodikua vyhodnocení dotazníkového šetření, které bylo provedeno autorkou pro účely této diplomové práce. Dotazníkové šetření je zaměřeno na potvrzení či vyvrácení konkrétních hypotéz týkajících se tržního a obchodního potenciálu zemědělských produktů, potravinářských výrobku a pokrmů naplňujících požadavky hnutí Slow Food v České republice. Zároveň práce porovnává ceny Slow Food potravin a potravin distribuovaných nadnárodními řetězci.
Slow Food a jeho potenciál v České republice
KRATOCHVÍLOVÁ, Markéta
Cílem diplomové práce bylo skrze analýzu tržních podmínek v oblasti gastronomie v České republice a analýzu současného resp. budoucího stavu nabídky služeb v oblasti Slow Food zhodnotit možnosti dalšího rozšíření tržního podílu Slow Food v ČR. Předložená literární rešerše poskytuje teoretický vhled do dané problematiky. Následuje zhodnocení současného stavu Slow Food v České republice a prezentace výsledků kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Na základě provedených analýz jsou pak navržena opatření pro další rozšíření trendu Slow Food.
Slow tourism jako nová forma cestovního ruchu
Pajmová, Klára ; Vaško, Martin (vedoucí práce) ; Jarolímková, Liběna (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na slow tourism. První kapitola se věnuje národním a nadnárodním dokumentům upravující udržitelný rozvoj cestovního ruchu, dopadům cestovního ruchu a přístupům k udržitelnosti cestovního ruchu. Dále definuje slow tourism, představuje historii jeho vzniku, současnou i budoucí pozici ve světě a typického účastníka slow tourismu. Je provedena charakteristika destinace a uvedeny požadavky, které jsou na ní v rámci slow tourismu kladeny. Další kapitola se zabývá potenciálem slow tourismu v České republice, který je vyhodnocen pomocí statistické analýzy.
Problematika "SLOW FOOD" v České republice
DVOŘÁKOVÁ, Dagmar
Tématem bakalářské práce je hnutí SLOW FOOD. Teoretická část práce se zabývá historií, organizací a současností hnutí. Dává nahlédnout do činnosti neziskové organizace, zaměřené na problematiku zachování krajových potravinových specialit, propagaci národní kuchyně, kvalitního a pomalého stravování, podporu drobných výrobců a zemědělců, ochranu životního prostředí. Praktická část práce seznamuje s informovaností veřejnosti o existenci SLOW FOOD a vlivy na spotřebitele při výběru potravin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.